Helgskinka går att köpa och laga olika maträtter på året runt. Du kan göra allt från goda snittar till fantastiska pastagratänger. Om du får rester över av helgskinkan kan du frysa in dem och använda i en god maträtt vid ett annat tillfälle.
Det finns många olika sätt att tillaga en helgskinka på. Det finns flera olika recept och du kan välja ett som passar dig och hur du vill ha helgskinkan tillagad. Du kan äta helgskinkan som den är eller välja att griljera den. Att griljera skinkan är en klassiker och hör både jul och påsken till. Oftast är det aldrig några problem att kunna köpa en helgskinka i matbutiken.
Griljera helgskinka inför söndagsmiddagen
Det är enkelt att griljera skinkan och det är något som ger det där lilla extra till skinkan. Du kan med fördel griljera en skinka till söndagsmiddagen. Du kan välja några goda tillbehör som serveras till. När du ska griljera skinkan behöver du endast äggula, senap och ströbröd. Pensla senaps och äggblandningen på skinkan och strö sedan över ströbrödet. Skinkan griljerar du sedan mitt i ugnen i ungefär 15 minuter på 225 grader ända tills skinkan har fått en fin färg. Det finns även andra sätt som du kan griljera en helgskinka på.
Det går att laga olika maträtter med helgskinka
Helgskinka är inte bara begränsad till jul och påsk utan tvärtom. Det finns massor med tillfällen som du kan förgylla med en riktigt god helgskinka. Du kan vara väldigt påhittig när det kommer till helgskinkan. Du kan skiva skinkan och tärna den eller göra strimlor. Sedan använder du skinkan i en pytt i panna, en god pasta eller göra en smaskig potatisgratäng som du äter med uppstekt skinka. Helgskinka passar exempelvis väldigt bra i sallader och tillsammans med fikon och valnötter.
Maträtter som du kan laga med helgskinka:
- Pizza
- Pastagratäng
- Pytt i panna
- Soppa
- Pasta carbonara
- Stroganoff
- Gryta
- Tacos
- Skinklåda
- Paj
- Lasagne
- Quesadillas
- Smörgåsar av olika slag
Spara resterna av helgskinkan
En helgskinka håller i ungefär en vecka efter att du har öppnat förpackningen. Om du får helgskinka över kan du med fördel frysa in resterna om du inte vill använda dem direkt. Om du fryser i skinkan kan du göra tärningar eller strimlor i förväg.